Watt-s grundare berättar om steget från idé till solenergi för alla!

watts_joachim

Watt-s är en tjänst som möjliggör en ökning av mängden av solenergi man köper 15 år solcell från 60 SEK och uppåt. Den gemensamma finansieringen används för att installera nya solpaneler på fastigheter där de gör mest nytta och energibehoven är som störst. Vi träffar grundaren Joachim Lindborg för att få höra hans berättelse om idéerna och tankarna bakom projektet.

Bakom Watt-s står Joachim Lindborg som under många år arbetet med energieffektivisering och innovationer på miljöområdet. Hur väcktes då tanken bakom Watt-s?
– För mig grodde länge tanken på hur det skulle gå att förenkla omställningen till förnyelsebar energi, och göra så att det blir en folkrörelse där tröskeln för att göra ett bidrag blir väldigt låg. Samtidigt ville jag att det skulle kännas kul för de som engagerar sig. Min erfarenhet säger att många vill ställa om till mer miljövänliga vanor och vill bidra till ett förändringsarbete, men vägen från tanke till handling blir ofta för långt. Hur ska den göra som vill öka andelen solel som produceras? Bor du i ett hus du äger kan du såklart investera i solpaneler, något som samtidigt inte passar alla och kräver ett relativt stort engagemang. Bor du i lägenhet finns inte den möjligheten alls. För alla de som vill göra ett litet bidrag, tillsammans med andra, skapade jag Watt-s, berättar Joachim.

Hur gör jag för att engagera mig i Watt-s?
– Det enklaste är att köpa in sig i en av våra solpaneler, vilket kostar från 60 SEK, eller kanske ännu hellre ge bort Watt-s som en gåva till någon vän eller släkting. Vi tror på värdet av att sprida idén och att det finns något vackert i att ge bort sol till de du tycker om.

Hur fungerar Watt-s?
– Alla vi som köper Watt-s blir delaktiga i energiproduktionen och kan se hur mycket just er del, era Watt-s, producerar och förstås den gemensamma produktionen från hela Watts-familjen.

Vilka stöttar Watt-s?
– Projektet har möjliggjorts tack vare stöd från Energimyndigheten och Energiforsk, samt nära samarbete med fastighetsägare som är villiga att låna ut sina tak för att installera solpaneler på. Sedan lansering har hundratalet personer gått med i rörelsen och blivit solproducenter. Målet med Watt-s är att skapa en folkrörelse av mikro-solproducenter, där varje bidrag räknas. Precis lika gärna som du ger bort blommor när någon fyller år ser vi framför oss att vi istället ger bort Watt-s. Och varför inte göra Watt-s till en julklapp till den du tycker om, ge bort sol i decembermörkret och sprid engagemanget, förklarar Joachim Lindborg på Watt-s.

 

Watt-s soligaste julgåva.

Watt-s soligaste julgåva.