Uppsala summerzone laddas med solel

I samarbete med Uppsala kommun och Uppsala iHus samt uppsala sportfastigheter så har vi sett till att ungdomarna som besöker “summer zone” på studenternas IP kan ladda mobilerna med solel.

Under summer zone vill vi skapa en bekymmerslös och härlig aktivitets tid på studenternas. det är därför viktigt att ungdomarna inte behöver riskera att bli utan ström till sina mobiltelefoner. Vi har därför tillsammans med Watt-s, Uppsala sportfastigheter och Uppsala iHus sett till att ungdomarna kan lämna in och ladda sina mobiler med solel i vår kiosk.

Charlotta Karlsson Uppsala Kommun

Jag brinner verkligen för att koppla i hop energianvändning i det lilla med de stora hållbarhetsmålen och att man kan förstå att man gör skillnad i varje val. Jag var därför jätte glad när vi kunde hjälpa till med att fylla ungdomarnas mobiler med solel.

Joachim Lindborg grundare av Watt-s

Ja men hur funkar det då?

All el görs och används i samma sekund

All el måste användas i samma ögonblick som skapas så fungerar hela elnätet så om du gör el någonstans i elnätet och samtidigt använder den i en annan ände så är det faktiskt din el. Precis så fungerar Watt-s. Så när vi laddar ungdomarnas mobiler nere på studenternas så kommer den från anläggningen på Björkgatan.

På björkgatan 4 gör vi massor av el

Att i varje ögonblick mäta och flytta el är grunden i Watt-s och om man inte gjort av med elen man producerat så har man ju en “kredit” eftersom man fyllt på elnätet med förnybar energi och om det är molnigt och mörkt så att vi inte kan göra solel så kan vi använda krediten just i fallet summerzone har vi också valt att fortsätta ladda barnens mobiler om det är dåligt väder eftersom det vore dåligt om de inte kunde bli nådda av sina föräldrar.

Och om det skulle skulle bli så att vi inte kunna förladda med solel så kommer de att laddas med vanlig förnybar el via Uppsala sportfastigheters elavtal och vi kan senare fylla på med mer el.

Vi kommer också ha vägguttag som är 1:1 kopplade med solelen så att det är garanterat enbart solel i uttaget.

Och här i kiosken används den till att ladda mobiler och driva kassaapparaten

Nedan visas produktionen av solcellerna och användningen i realtid från summerzone du kan också se denna sida på https://watt-s.se/summerzone