Uppsala summerzone laddas med solel

I samarbete med Uppsala kommun och Uppsala iHus samt uppsala sportfastigheter så har vi sett till att ungdomarna som besöker “summer zone” på studenternas IP kan ladda mobilerna med solel.

Under summer zone vill vi skapa en bekymmerslös och härlig aktivitets tid på studenternas. det är därför viktigt att ungdomarna inte behöver riskera att bli utan ström till sina mobiltelefoner. Vi har därför tillsammans med Watt-s, Uppsala sportfastigheter och Uppsala iHus sett till att ungdomarna kan lämna in och ladda sina mobiler med solel i vår kiosk.

Charlotta Karlsson Uppsala Kommun

Jag brinner verkligen för att koppla i hop energianvändning i det lilla med de stora hållbarhetsmålen och att man kan förstå att man gör skillnad i varje val. Jag var därför jätte glad när vi kunde hjälpa till med att fylla ungdomarnas mobiler med solel.

Joachim Lindborg grundare av Watt-s

Ja men hur funkar det då?

All el görs och används i samma sekund

All el måste användas i samma ögonblick som skapas så fungerar hela elnätet så om du gör el någonstans i elnätet och samtidigt använder den i en annan ände så är det faktiskt din el. Precis så fungerar Watt-s. Så när vi laddar ungdomarnas mobiler nere på studenternas så kommer den från vår anläggning på Björkgatan.

Att i varje ögonblick mäta och flytta el är grunden i Watt-s och om man inte gjort av med elen man producerat så har man ju en “kredit” eftersom man fyllt på elnätet med förnybar energi och om det är molnigt och mörkt så att vi inte kan göra solel så kan vi använda krediten. I summerzone har vi såklart valt att fortsätta ladda barnens mobiler även om det är dåligt väder eftersom det vore dåligt om de inte kunde bli nådda av sina föräldrar.

Nedan kan ni se hur det såg ut dels när kiosken använder mindre än produktionen och dels när kiosken använder mer än produktionen. När detta händer så fylls det alltså på med Uppsala Arenor och fastigheters inköpta elmix.

Summerzone är nu stängd för säsongen 2021 men vi kommer tillbaka 2022. Här hittar du mer om summerzone